Jokainen tarvitsee ympärilleen kannustavia yhteisöjä. Ihmisiä, jotka haluavat hyvää ja auttavat sinua olemaan parhaimmillasi. Ihmisiä, joiden kohtaaminen tuo arkeen merkitystä ja iloa. Tunnen olevani onnekas, sillä minulla on ympärilläni juuri tällaisia ihmisiä niin töissä kuin vapaallakin. Useinmiten en muista lähettää postikortteja juhlapäivinä ja arjen kiireet jyräävät tiiviin yhteydenpidon ohitse.  Tänään on hyvä päivä sanoa, että olet ihana ja tärkeä ystäväni. Hyvää ystävyydenpäivää!

Ystävyys on meille ZestMarkissa tärkeä asia. Tiedämme, että parhaimmillaan valmennuksista ja projekteista jää elämän mittaisia ystäviä sekä tärkeitä yhteistyökumppaneita. Näin kävi minulle ja Anulle. Tutustuimme 15 vuotta sitten lukiolaisina Kajaanissa. Yhtenä päivänä Anu kysyi minulta haluaisinko lähteä tekemään festareita kesätyökseni. Hän oli kuullut, että olen mukava tyyppi ja osaan järjestää tapahtumia. Hetken mietin, että uskallankohan minä. Edellisten vuosien käytännönjärjestelyjen tekijän Olliksen saappaat tuntuivat melkoisen isoilta. Hirvitti, mutta uskalsin ja se kannatti.

Vuosien varrella olen oppinut, että ainoastaan tekemällä ja kokemalla asioita yhdessä tutustuu ihmisiin kunnolla. Puheet on puheita, mutta luottamusta rakennetaan teoilla. Timantit hioutuu paineessa. Jo lukioaikoina opin sen, että ongelmatilanteessa kannattaa nopeasti kilauttaa kaverille.

Moi. Nyt on sellainen tilanne, että tarvisin apua ja toista mielipidettä. Voisitko sä auttaa mua?

Toivon osallistujien oppivan valmennuksistamme sen, että ihmiset ovat tärkeimpiä. Satsaa siis ihmisiin, ole oma itsesi ja kysy rohkeasti apua. Toiset auttavat mielellään. Auttamisesta tulee hyvä mieli. Toisaalta myös omia haaveita ja tulevaisuuden suunnitelmia kannattaa kertoa muille. Mekin tehtiin Anun kanssa ihan erilaisia juttuja monta vuotta, kunnes syksyllä 2015 aloimme puhumaan voisiko ZestMarkista tulla meidän unelmien työpaikka ja meistä yrittäjäkollegoita. Asiat alkoivat naksahdella kohdilleen ja tässä sitä ollaan yrittämässä yhdessä.

Teemme ZestMarkissa paljon yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa. Ideoimme jatkuvasti yhteisiä projekteja osaavien ja hauskojen tyyppien kanssa. Monista yhteistyökumppaneista on tullut ystäviä. Ystävälle ja yhteistyökumppanille voi kilauttaa silloin, kun omat ajatukset menevät solmuun. Esittelimme Instagramissa ZestMarkin yrittäjyyden verkkokurssilla vastaantulevia hahmoja. Hahmot on rakennettu yhteistyössä Tarinakoneen Annen kanssa. Niiden tavoitteena on auttaa yrittäjyydestä kiinnostuneita löytämään omia vahvuuksia yrittäjänä toimimiseen sekä auttaa osallistujia tutustumaan yrittäjyyteen käytännössä. Hauskasti, sillä meidän mielestä elämässä pitää olla Zestiä.

Onko sinulla tuttava piirissä joku vanha ja viisas, joka voisi jeesata sua eteenpäin?

Valmennuksissa ja tapahtumissa haluamme auttaa ihmisiä tutustumaan toisiinsa, oppimaan ja kokeilemaan uusia asioita yhdessä muiden kanssa. Viimeisen vuoden aikana olen päässyt valmentamaan useita alkavien yrittäjien ryhmiä. Usein valmennuksiimme tullaan selvittämään mitä ryhtyisin tekemään seuraavaksi ja voisiko yrittäjyys olla minulle sopiva tapa tehdä työtä. Olen huomannut, että monia yrittäjyyttä harkitsevia kiehtoo yrittäjyyden vapaus ja pelottaa sen yksinäisyys.

Osaanko? Jaksanko? Kannattaako tämä?

Toivon, että valmennusryhmistä jää osallistujille ystäviä, jotka auttavat arkisissa asioissa ja juhlivat kanssasi onnistumisia. Mielestäni jokainen yrittäjäksi ryhtyvä tarvitsee yrittäjäystäviä, joiden kanssa jutella yrittäjyyteen liittyvistä asioista. Tiedän, että yrittäjäystäviä löytyy esimerkiksi Yrittäjäjärjestön kautta eli kannattaa osallistua heidän järjestämiin tapahtumiin ja liittyä keskusteluryhmiin SoMessa.

Tiesitkö, että Zest tarkoittaa innostumista? Zestiä löytyy myös sitruunankuoresta. Se on se pirteä ja piristävä maku, joka herättää muut maut henkiin. Sellaisia me halutaan valmentajina ja mentoreina olla! Kannustavia ja pirteitä tyyppejä, jotka saa sinut olemaan parhaimmillasi.

Muista tänään ystävääsi,

– Marja