Monella meistä on jokin intohimo. Palo omaan juttuun, jonka parissa haluaisimme kokeilla siipiämme. Tai sitten halu tienata pientä extra-tuloa opintojen, töiden tai vaikka mammaloman aikana. Viimeisen vuoden aikana kevytyrittäjyys on ollut sanana paljon esillä. Kevytyrittäjyys on syntynyt tarpeeseen tienata rahaa sekä työllistää itse itsensä pienimuotoisesti, kokeilevasti ja tietysti mahdollisimman riskittömästi. Monia varmasti askarruttaa miten kevytyrittäjyys sitten eroaa ”oikeasta” yrittäjyydestä? Entä jos perustaisinkin toiminimen, vaatiiko se kevytyrittäjyyttä enemmän osaamista? Ja mitä se yrittäjänä oleminen oikein tarkoittaa? 

Valokuvauksen keikkatyöläisestä yrittäjäksi

Kun itse pohdin toiminimen perustamista viittä vaille koulutettuna valokuvaajana vuosia takaperin, tuntui yrittäjyys liian vaikealta ja epävarmalta. Silmissäni vilahtelivat sanat kuten ”kaupparekisteri” ja ”alv-velvollisuus”. Mitä hiivattia ne käytännössä tarkoittavat? Entä jos en ymmärrä liittyä johonkin mihin minun pitäisi ja verokarhu hyökkää verenhimoisena kimppuuni iltalenkillä? Minulle muodostui yrittäjyydestä kuva, että yrittäjäksi täytyy ryhtyä joko täysillä tai ei ollenkaan. -Kuinka väärässä olinkaan!

verokarhuJokunen vuosi sitten kuulin ystävältäni helposta nuorille suunnatusta 4H-yrittäjyydestä. Marssin siis paikalliseen yhdistykseen, alta kolmekymppinen kun olen, ja perustin oman 4H -yrityksen jo samana päivänä. Tovin aikaa toimittuani ja erinäisiä veroilmoituksia täytettyäni tajusin, että minullahan on ikioma Y-tunnus. Siispä olen kuin olenkin toiminimi yrittäjä, valokuvauspalveluiden yksityinen ammatinharjoittaja. 4H auttoi alkuun lomakkeiden ja ilmoituksen täyttämisessä, mutta ei virallisesti liity muutoin yritykseeni. Kokonainen maailma avautui kun tajusin, että olisin vallan mainiosti voinut hankkia Y-tunnuksen vaikka heti valmistuttuani, niin yksinkertaista pienimuotoinen yrittäjyys lopulta on. Y-tunnuksen hankkiminen ei edes maksa mitään, eikä se vaadi liittymistä kaupparekisteriin tai alv-velvolliseksi kuin muutamissa luvanvaraisiksi määritellyissä tilanteissa.

Miten toiminimi sitten eroaa erilaisista kevytyrittäjyyspalveluista?

Toiminimiyrittäjänä huolehdit itse omasta laskutuksestasi, kirjanpidostasi ja verotuksestasi. Käytännössä tämä tarkoittaa laskujen lähettämistä, yrittäjyyteen liittyvien tulojen ja menojen kirjaamista ylös ja niiden ilmoittamista verotukseen. Rakettitiedettä? -Ei ollenkaan, ja verokarhunkin saa pidettyä tyytyväisenä ruokkimalla sitä kerran tai kaksi vuodessa. Vaikka pienimuotoisen toiminimiyrittäjän talous onkin helppo hallittava, oppii bonuksena matkan varrella paljon yrittäjyydestä. Mikäli liikeidea lähtee yllättäen lentoon, ei seuraavalle yrittäjyyden portaalle astuminen olekaan enää niin vaikeaa. Erilaisia kevytyrittäjän laskutuspalveluita käyttäessäsi vapaudut suurimmasta osasta vastuuta, mutta maksat heti ensimmäisestä laskustasi niin arvolinsäveron, eläkevakuutuksen kuin siivun palvelun tarjoajalle, olipa laskun summa sitten 5 tai 5000 euroa. Työkkärin silmissä olet yrittäjä, toimit sitten kummalla tavalla tahansa.

tatiKuinka käy tukien ja etuuksien?

Lähes jokaista yrittäjyyttä pohtivaa askarruttaa, vaikuttaako toiminimen perustaminen ja yrittäjänä toimiminen mahdollisiin tukiin tai etuuksiin. Meidän ohjeemme on, että ennen kuin aloitat minkäänlaisen yritystoiminnan, kysy aina ennakkoon tuen tai etuuden maksajalta (esimerkiksi Kela tai työttömyyskassa) kuinka sinun tulee toimia ja ilmoittaa mahdollisista yrittäjyyden kautta saamistasi lisätuloista, ja missä vaiheessa ne vaikuttavat kohdallasi tukiin tai etuuksiin. Useimmissa tapauksissa pienimuotoiselle sivutoimiselle yrittäjyydelle ei ole estettä, kunhan ilmoitat tuloistasi oikein.

Jos mielessäsi raksuttaa nyt idea tai pari joita haluaisit päästä kokeilemaan käytännössä, mutta olet vielä epävarma kuinka homma oikein toimii, otappa meihin yhteyttä niin katsotaan kuinka voidaan auttaa. Myös blogia kannattaa käydä kurkkimassa tulevina viikkoina!

-Kata