Tarina osa-aika yrittäjästä ja verokarhusta

 

 

Olipa kerran reipas ja tunnollinen osa-aika yrittäjä. Hän teki töitä omalla toiminimellään usean vuoden ajan opintojen ohessa ja ruokki verokarhua muutamaan otteeseen vuodessa, pitäen sen mahan oikein kylläisenä. Sitten koitti vuosi, kun osa-aika yrittäjä valmistui ammattikorkeakoulusta. Opintojen loppuvaiheessa hän teki töitä yrittäjänä kuten aikaisempinakin vuosina, mutta nohevana tyttönä työllistyi heti valmistuttuaan. Koitti siis vuosi, kun tuloja tuli kolmesta eri suunnasta, opintotuki, yrityksen kautta tulevat tulot, sekä palkkatulot.

Tunnollinen osa-aika yrittäjä piti kirjaa ja säästi sukan varteen rahaa toiminimellä tienaamistaan tuloista veroja varten. Veroprosentin hän laski kohdilleen palkkatyötä varten, ja huolehti ettei opintotukea tarvitse maksaa takaisin viimeisiltä kuukausilta. Kun kevät ja verotuspäätöksen aika koitti, osa-aika yrittäjä sai postilaatikkoonsa kirjeen, jonka mukaan hän saa muutaman satasen veronpalautuksia. Osa-aika yrittäjä kuitenkin tiesi, että tarkoista laskuista huolimatta toiminimellä tienatuista tuloista saattaisi mennä hieman enemmän, kuin hän oli laskenut. Niimpä hän odotti, että syksyllä tulevassa verostuspäätöksessä verotusasiat olisivat jotakuinkin tasoissa.

Yhden perustavanlaatuisen asian osa-aika yrittäjä oli kuitenkin unohtanut. Nimittäin yhteenlaskun. Ja niin kävi, että toiminimellä tienatut tulonsa ilmoittaneen osa-aika yrittäjän kimppuun hyökkäsi syksyn tullen nälkäinen verokarhu, kantaen suussaan 1400€ jäännösverolaskua.

Kuinka näin sitten pääsi käymään? Osa-aika yrittäjä oli unohtanut laskea pitkin vuotta yhteen kokonaissummaa tienaamistaan tuloista, ja nostaa kokonaisveroprosenttiaan sen mukaan. Nyt toiminimellä tienatut tulot nostivat veroprosenttia sen verran, ettei sukan varteen säästeyt rahat enää riittäneetkään kattamaan koko veropottia, jolloin verokarhu nälkiintyi ja kiukustui. Harmistuneen osa-aika yrittäjän ei kuitenkaan auttanut kuin alkaa valmistaa lisää puolukkahilloa verokarhua varten. Voitte kuitenkin olla varmoja, että osa-aika yrittäjä ei tee toiste samaa virhettä, vaan tarkkailee entistä tiuhempaan tulojaan ja menojaan!

 

Osa-aika yrittäjän vinkit:

 

  • Muista pitää kirjaa KAIKISTA tuloistasi, ja tarkistaa veroprosenttiasi niiden mukaan pitkin vuotta. 
  • Maksa ainakin vähän ennakkoveroa, jos vain voit! Vaikka tuloja olisi tulevalle vuodelle vaikea arvioida, on mukavampi jos olet maksanut itsellesi jo pienen ”puskurin”.
  • Muista maksaa ennakontäydennysvero vuoden alussa, mikäli et ole maksanut tarpeeksi ennakkoa. Näin vältyt koroilta ja maksusuoritus otetaan huomioon jo kevään verostuspäätöksessä. 
  • Ennen kaikkea muista jemmata rahaa sukan varteen toiminimellä tienaamistasi tuloista veroja varten, mieluummin vähän liikaa kuin liian vähän.