Suunnitelmana itsensä työllistäminen, miten lähteä liikkeelle?

_DSC6684

Pohditko itsesi työllistämistä osa- tai täysipäiväisesti uuteen työhön? Työhön, jossa pääset toteuttamaan itseäsi, hyödyntämään osaamista, intohimoa ja luovuutta. Työhön, jossa teet hommia omassa aikataulussa ja olemaan itsesi pomo. Työhön, jossa et ole yksinäinen, vaikka työtä teetkin usein itsekseen.

Jotkut miettivät uusia tapoja ansaita lisätuloja palkkatyön rinnalla tai saada jalansijaa uudella toimialalla keikkatöiden kautta. Toiset ovat valmiita hyppäämään irti arjen oravanpyörästä ja ryhtymään yrittäjiksi. Vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia itsensä työllistämiseen on olemassa paljon. Monet hankkivat elannon itselleen tekemällä useampaa työtä yhtäaikaa. Valtava vapaus tuo mukanaan suuren vastuun itsestä ja oman työn organisoinnista. Itsensä työllistäjänä työtätekevä henkilö vastaa itse kaikesta työhön liittyvästä: asiakkaiden hankkimisesta, tekemistään töistä, hinnoittelusta, sopimuksista ja vakuutuksista. Yksi osa itsensä työllistämistä on päättää ja sopia maksajan (asiakkaan) kanssa miten palkkatyöstä maksetaan/laskutetaan. Keskeistä itsensä työllistämisessä on oma ajanhallinta, rohkeus hakea asiakkuuksia ja lähteä tekemään. Ei tarvitse olla super-ihminen, jotta itsensä työllistäminen onnistuu. Näiden kolmen vaiheen avulla pääset alkuun!

1. Selvitä nykytilanteesi – missä olet juuri nyt? Mitä työympäristössäsi/ alallasi tapahtuu juuri nyt?

Ensimmäinen askel itsensä työllistämiseen on tehdä omasta nykytilanteesta analyysi. Laita puhelin äänettömälle ja ota itsellesi aikaa tunti. Kirjaa ylös plussat ja miinukset. Nykytilanteen selvittämiseen sopii hyvin työkaluksi SWOT -analyysi. Se auttaa sinua suunnittelemaan tulevaisuutta ja tunnistamaan ongelmakohdat. Nelikenttään kirjataan vasemmalle positiiviset asiat ja oikealle negatiivisia asioita. Ole rehellinen itsellesi, kirjoita mitä ajattelet! Millaisia vahvuuksia (osaamista tai ideoita) sinulla on (Strengths)? Millaisia heikkouksia tilanteeseesi liittyy (Weaknesses)? Millaisia mahdollisuuksia näet tulevaisuudessa (Opportunities)/ Mitä hienoa voi tapahtua tulevaisuudessa? Millaisia uhkiä näet (Threats)/Mikä on pahinta mitä voi tapahtua?

SWOT

2. Kirjaa ylös selvitettävät kysymykset

Seuraavat askeleet riippuvat siitä mikä on työtilanteesi juuri nyt. Oletko vakituisessa työsuhteessa, teetkö osa-aikaisesti töitä, oletko työtön työnhakija, opiskelija vai työskenteletkö jo nyt laskutuspalveluiden kautta ”kevyt yrittäjänä”?  Kirjoita nyt ylös kaikki mielessä olevat kysymykset itsesi työllistymiseen liittyen. Tässä vaiheessa on tarkoituksena tutkia vaihtoehtoja ja selvittää ne kysymykset, joihin tarvitset vastaukset ennen toiminnan aloitusta.

Monia ZestMarkin asiakkaita askarruttavat työttömyysetuuksiin liittyvät asiat, joten kokosin tähän listan itsensä työllistämisessä huomioitavista asioita ollessasi työtön työnhakija.

  • Itsensä työllistäminen ja yrittäjäksi ryhtyminen ovat eri asioita, vaikka käytännön tekeminen (asiakkaiden ja töiden hankkiminen sekä laskutuksen organisointi) muistuttaakin toisiaan.
  • Älä suotta pelkää yrittäjäksi ryhtymistä, se on hyvä vaihtoehto. Voit aloittaa pienesti, lue esimerkiksi Katan blogi: Toiminimiyrittäjyys keveimmillään.
  • Erota toisistaan TE-toimiston ja oman työttömyysetuuden maksajan (mm. Kela, työttömyyskassat) kanssa asiointi. TE-toimisto auttaa työnhaussa ja antaa lausuntoja. Maksaja päättää työttömyysetuuden maksamisesta. Tietosi eivät automaattisesti siirry TE-toimistosta maksajalle ja toisin päin, vaan sinun tulee itse ilmoittaa ja selvittää asiasi molemmille tahoille.
  • Mieti omia tavoitteitasi ja sinulle sopivinta tapaa siirtää rahaa asiakkaalta omaan taskuusi. Onko tekeminen kertaurakka, pientä sivutuloa tuovaa tekemistä vai jatkuvaa tekemistä? Haluatko lähteä yrittäjäksi vai hyödyntää tekemisessä/laskutuspalveluita tai liittyä jo toimivaan osuuskuntaan? Teetkö jotakin työtä osa-aikaisessa työsuhteessa verokortilla ja jotain muuta laskutuspalveluita hyödyntäen? Kannattaisiko perustaa oma yritys?
  • Arvioi työllistätkö itsesi heti täysiaikaisesti vai vain osa-aikaisesti/sivutoimisesti. Te-toimisto ja työttömyysetuuden maksajat arvioivat työhön käytettävää aikaa (ei siitä saatavaa tuloa/voittoa). Onko tekemisesi koko-aikaista vai pystytkö tekemään sitä sivutoimisesti kokoaikaisen työn ohella? (Voitko ottaa vastaan koko-aikaista työtä vai et?) Työmäärän arviointiin vaikuttaa toimiala ja työnmäärä. Esimerkiksi 10 tuntia tai alle viikossa on useimmilla toimialoilla pieni työmäärä, jota voi tehdä normaalin päivätyön ohella.
  • Jos vastaisit, että tekeminen on osa-aikaista/sivutoimista. Tutki tarkkaan kannattaako sinun toimia työntekijänä (osuuskunnat, laskutuspalvelut) vai hankkia y-tunnus tai alkaa osa-aikaiseksi yrittäjäksi? Osa-aikaisesta/sivutoimisesta yrittäjyydestä voi edelleen hakea päätöksen ennakkoon TE-palveluista.
  • Voit myös lähteä toimimaan yrittäjänä 4 kuukauden kokeilujakson turvin (myös kokeilujakson aikana on oltava valmis ottamaan vastaan kokoaikatyötä). Muistathan, että osa-aikaisesta/sivutoimisesta yrittäjyydestä täysi-aikaiseksi siirtyessä on nykyisin mahdollista hakea starttirahaa.
  • Kysy aina ennakkoon! Kun suunnitelmasi itsesi työllistämiseen alkavat selkiytyä, kysy niin TE-palveluista kuin työttömyysetuuden maksajalta toimintaohjeet juuri sinulle. Kaikki päätökset itsensä työllistämiseen liittyen tehdään aina yksilökohtaisesti.
  • Ole rohkea ja lähde tekemään omaa juttua. Kokeile yhdessä asiakkaiden kanssa ja kasvata omaa ammatillista verkostoasi.
  • Tutustu myös Uuden työn pilottiin työmarkkinatorilla. Löydät sivuilta vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin itsensä työllistämisestä, uuden työn muodoista ja työttömyysetuuksista.

3. Lähde rohkeasti tekemään

Itsensä työllistäminen vaatii rohkeutta, oma-aloitteisuutta, luovaa ajattelua ja verkostoja. Oletko valmis ottamaan oman tulevaisuuden haltuun vai jäätkö vielä odottelemaan? Tunnin tuumaushteken lopuksi kysy itseltäsi: Mikä on pahinta mitä voi tapahtua, jos lähdet kokeilemaan?

Työelämän muutostilanteisiin ei kannata jäädä yksin vaan etsiä ympärilleen ihmisiä, jotka ovat jo tehneet asioita mistä sinä vasta haaveilet. Suosittelen tutustumaan oman kotipaikkakunnan aktiivisten työelämän tekijöiden verkostoihin, maksuttomia koulutuksia ja verkotoitumistilaisuuksia on tarjolla usein esimerkiksi paikallisen elinkeinoelämän kehittämiyhtiön, Yrittäjien ja Kauppakamarin organisoimana. Voit myös liittyä Facebookissa ja LinkedIN:ssä yrittäjyysryhmiin ja verkotoitua SoMessa mielenkiintoisiin tyyppeihin.

Aseta itsellesi tavoitteita. Mitä haluat saada aikaan vuoden, 6 kuukauden tai tämän kuukauden aikana? Mahdollisuuksien maailma on avoinna #teesse!

/Marja

Katso lisätietoja: 
Yritystoiminnan suunnittelu, https://www.suomi.fi/yritykselle/yrityksen-suunnittelu

Työmarkkinatori Uuden työn pilotti http://tyomarkkinatori.fi/fi/uuden-tyon-pilotti/

 

 

 

 

 

 

 

zestmarkSuunnitelmana itsensä työllistäminen, miten lähteä liikkeelle?

Related Posts