10 vinkkiä korkeakouluhakuun

 

_DSC6452

Niin se kevät vain saapuu kovalla vauhdilla (vaikkei vielä kelien puolesta uskoisikaan!) ja haku opintoihin kolkuttelee monen oven takana. Kokosimme tähän postaukseen muutamia vinkkejä ja työkaluja korkeakouluihin hakeville!

10 VINKKIÄ KORKEAKOULUHAKUUN:

  1. Hae alalle, joka oikeasti kiinnostaa sinua. Tätä ei voi olla alleviivaamatta, sillä kamalan moni tekee aikuisenakin valintoja esimerkiksi lähimmäisten odotuksien pohjalta.
  2. Vertaile eri oppilaitoksia, oppilaitosten alakohtaisia painotuksia ja tutkintoja. Suurinta osaa aloista voi opiskella useammissa eri oppilaitoksissa, mutta painotukset ja opintojen sisällöt sekä tapa opiskella voivat vaihdella suurestikin.
  3. Huomioi eri oppilaitoksia vertaillessa, että kilpailu opiskelijoista on kovaa. Tämä muovaa myös oppilaitosten markkinointiviestejä ja -materiaaleja, jotka voivat olla alan asiantuntijan sijaan esimerkiksi mainostoimiston tuottamia. Muista siis tutkailla innostaviakin mainoksia myös kriittisellä silmällä.
  4. Kysy jo valmistuneelta tai opintojen loppusuoralla olevalta vinkkejä. Mikä oppilaitoksessa/alassa on parasta? Miten pääsykokeisiin kannattaa valmistautua? Mitä asioita hakijoilta odotetaan pääsykokeissa?
  5. Tutki vanhoja pääsykoetehtäviä. Saat niistä osviittaa siitä mitä on edessä, jos selvität tiesi pääsykokeisiin.
  6. Tutustu tutkinnon osiin ja opintosuunnitelmaan. Jos pääsykokeet sisältävät haastattelun, pohdi mitä osaamista sinulla jo on ja millaista osaamista tutkinnosta itsellesi haluat? Mikä sinua motivoi? Miksi haluat juuri tähän tutkintoon?
  7. Vaikka jatko-opinnot tuntuvat varmasti kaukaiselta, kannattaa hieman tunnustella haluatko ehkä jatkaa opintojen jälkeen esimerkiksi maisteri- tai YAMK opintoihin. Millaiset valmiudet tutkinto antaa työelämään ja millaisia jatko-opiskelumahdollisuuksia se tarjoaa?
  8. Päätä mihin haluat panostaa. Ei kannata hakea viiteen eri kouluun, joista jokainen vaatii suuren määrän pääsykokeisiin pänttäämistä tai etukäteistehtäviä jotka kaikki poikkeavat toisistaan. Tiedon omaksumisen määrämmekin on rajallinen! Valitse siis mihin panostat ja keskitä energiasi sinne minne oikeasti haluat. (Joku suunnitelma B on kuitenkin hyvä olla olemassa)
  9. Tee itsellesi valmistautumissuunnitelma ja opettele hallitsemaan omaa aikaasi. Muista että tarvitset myös lepoa, liikuntaa ja hyvää ruokaa, että aivosi jaksavat pysyä skarppina. Suunnittelemalla omaa ajankäyttöäsi, voit keskittyä lataamaan akkuja kun on sen aika, ilman huonoa omaatuntoa.
  10. Muista, ettei pääsykokeissa katsota sitä kuka osaa tai tietää jo mahdollisimman paljon, vaan kenellä on potentiaalia alalle ja motivaatiota oppia!

Jos tuntuu, että oma pää jo savuttaa eri vaihtoehtoja pähkäillessä tai et tiedä mistä päästä luku-urakkaa kannattaisi aloittaa, kannattaa aina pyytää apua. Omien ajatuksien puhuminen auki selkeyttää kummasti ja tietoa voi hakea yhdessä. Me voimme auttaa tänä keväänä erityisesti Saarijärven, Laukaan ja Äänekosken alueen UraCampeillä, joissa on jokaisessa tarjolla paitsi yhdessä oppimista, myös henkilökohtaista koutsausta!

Työkaluja ajanhallintaan:

Tässä avuksesi vielä pari ajanhallinnan työkalua, joilla voit suunnitella omaa ajankäyttöäsi viikko- ja päivätasolla. Mieti kuinka paljon pystyt realistisesti keskittymään pääsykokeisiin valmistautumiseen ja merkitse kalanteriin myös hetket lepoon ja muuhun akkujen lataamiseen! Nappaa talteen tai tee oma bullet journal!

-Katriina

ZestMark_Kirja_04ZestMark_Kirja_05

zestmark10 vinkkiä korkeakouluhakuun